Οι συγγενείς καρδιοπάθειες (ΣΚ) είναι οι συχνότερες εκ γενετής παθήσεις στο δυτικό κόσμο, με συχνότητα μία στις 110 γεννήσεις. Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και στις εξελίξεις των θεραπειών, οι ασθενείς με ΣΚ φτάνουν στην ενηλικίωση και ζουν περισσότερο. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες με ΣΚ, και το νούμερο αυτό αυξάνεται περίπου 5% κάθε χρόνο. Τουλάχιστον 10% των ΣΚ ανακαλύπτεται αρχικά στην ενήλικη ζωή.

Οι έφηβοι και οι ενήλικες με ΣΚ αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις. Το συχνότερο πρόβλημα είναι οι αρρυθμίες. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου είναι 25 με 100 φορές πιο αυξημένος σε ασθενείς με ΣΚ σε σύγκριση με έναν υγιή ενήλικα. Γι αυτό, ένας επιθετικός τρόπος διάγνωσης και θεραπείας είναι απαραίτητος. Αυτό απαιτεί μια αρμονικά συνεργαζόμενη ομάδα, και περιλαμβάνει μια αρχική εκτίμηση του ασθενή, επεξήγηση των θεραπευτικών επιλογών, καινοτόμες χειρουργικές και διαδερμικές τεχνικές και υπεύθυνο follow-up.

Το 2008, το Αμερικάνικο Κολλέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικάνικη Ένωση Καρδιάς (American Heart Association) πρότειναν ότι όλοι οι ασθενείς με ΣΚ πρέπει να έχουν ένα γιατρό και να παρακολουθούνται από έναν καρδιολόγο με ειδική εκπαίδευση στις ΣΚ. Η συχνότητα της παρακολούθησης εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενή. Επιπλέον, οι ασθενείς που χρειάζονται κάποια εγχείρηση καρδιάς, θα πρέπει να την κάνουν σε κέντρα που διαθέτουν μια πολυπρόσωπη και έμπειρη ειδική ομάδα στις ΣΚ.

Οι πιο συχνές συγγενείς καρδιοπάθειες είναι:

-Ιατρογενείς (Iatrogenic): μετά από χειρουργική επέμβαση μιας ΣΚ σε βρεφική ηλικία (συνήθως ανεπάρκεια της πνευμονικής βαλβίδας μετά από χειρουργείο για τετραλογία του Fallot, στένωση πνευμονικής αρτηρίας, υπολειπόμενα VSD, και άλλα)

 • Ανωμαλίες των καρδιακών βαλβίδων, όπως διγλώχινα αορτική βαλβίδα, πρόπτωση βαλβίδας, στένωση πνευμονικής βαλβίδας, ανωμαλία Ebstein, και άλλα
 • Έλλειμα μεσοκολπικού διαφράγματος (Atrial septal defect – ASD), Ανοιχτό ωοειδές τρήμα (Patent Foramen Ovale – PFO)
 • Έλλειμα μεσοκοιλιακού διαφράγματος (Ventricular septal defect – VSD)
 • Ανοιχτός Βοτάλλειος πόρος (Patent ductus arteriosus – PDA)
 • Ανώμαλες πνευμονικές φλέβες (Abnormal pulmonary veins)
 • Ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών (Abnormalities of coronary arteries)
 • Στένωση του ισθμού της αορτής (Coarctation of the aorta)
 • Στένωση πνευμονικής αρτηρίας (Pulmonary artery stenosis)
 • Τετραλογία του Fallot (Tetralogy of Fallot)
 • Μετάθεση των μεγάλων αγγείων (Transfer of the great arteries)
 • Πνευμονική υπέρταση

Χειρουργική θεραπεία των συγγενών καρδιοπαθειών ενηλίκων

Η χειρουργική θεραπεία των ΣΚ ενηλίκων έχει να κάνει με τεχνικές επιδιόρθωσης που χρησιμοποιούν ιστό από τον ίδιο τον ασθενή (περικάρδιο) ή ανώτερα συνθετικά υλικά όπως το Gore-Tex. Προτιμούμε να επιδιορθώνουμε την παθολογική βαλβίδα, ενώ την αντικαθιστούμε μονάχα όταν είναι απολύτως απαραίτητο με κάποια προσθετική βαλβίδα (βιολογική ή μηχανική).

Διαδερμικές τεχνικές για επιδιόρθωση συγγενών καρδιοπαθειών ενηλίκων

Για κάποιους ασθενείς με ΣΚ, το πρόβλημά τους μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργείο, με διαδερμικές τεχνικές. Ειδικά εκπαιδευμένοι επεμβατικοί καρδιολόγοι μπορούν να τοποθετήσουν ενδοκαρδιακές συσκευές μέσα από καθετήρες των αρτηριών και των φλεβών του μηρού. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη ΣΚ, οι συσκευές αυτές μπορούν να κλείσουν ελλείματα της καρδιάς, να βοηθήσουν στενωμένες βαλβίδες να ανοίγουν κανονικά, καθώς και να τοποθετούν προσθετικές βαλβίδες. Στις περιπτώσεις ελλείματος μεσοκολπικού διαφράγματος, όταν δεν υπάρχουν επιπρόσθετες ΣΚ, η διαδερμική είναι η προτιμώμενη μέθοδος.

adult congenital

Στο AHI, έχουμε πλούσια εμπειρία στις διαδερμικές και χειρουργικές τεχνικές για τη θεραπεία των συγγενών καρδιοπαθειών των ενηλίκων με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών του Athens Heart Institute, το οποίο διευθύνεται από τους Dr. Αυγερινό και Dr. Χαριτάκη, χρησιμοποιεί μια πολυπρόσωπη ομάδα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συγγενών καρδιοπαθειών εφήβων και ενηλίκων. Η Ομάδα Καρδιάς (Heart Team) διαθέτει καρδιοχειρουργούς, καρδιολόγους, αναισθησιολόγους, γενετιστές, μαιευτήρες και γυναικολόγους, ψυχιάτρους, ακτινολόγους, και φυσιοθεραπευτές. Το Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών του Athens Heart Institute συνδιάζει τεχνολογία αιχμής με συμπάθεια για τον ασθενή που πάσχει από συγγενείς καρδιοπάθειες. 

Our story

Newsletter

Sign up to receive news from AHI.

Latest News

Σύγχρονα επιτεύγματα στη χειρουργική καρδιάς και αορτής

Apr 08/04/2014

Η χειρουργική της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων έχει εξελιχθεί τρομακτικά σήμερα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας καθιστά τη χειρουργική ομάδα το επίκεντρο της θεραπευτικής διαδικασίας. Η μοντέρνα Καρδιοχειρουργική …

Working Together

Doctor or Student?

Become a member of the AHI community

Health Library

Visit our Health Library and learn everything about how cardiac diseases are treated and related procedures.

VISIT NOW

Λεωφόρος Κηφισίας 58 & Δελφών
1ος όροφος
Αθήνα 15125, Ελλάδα
Tηλ: 210 6862638
Κινητό: 6977265754
eMail: info@atheart.org